Voor 22:00 besteld, dezelfde dag verstuurd
Retourneren binnen 30 dagen
Gratis verzending vanaf €50
Achteraf betalen mogelijk

Hoeveel licht heb ik nodig?

2 Nov 2017
door Light Expert.nl

Hoeveel licht heb ik nodig?

Een veel gestelde vraag aan onze klantenservice is “Hoeveel licht heb ik nodig in een bepaalde ruimte?” Hier is echter geen passend antwoord op te geven. Dit is namelijk compleet afhankelijk van de activiteit die plaatsvindt in de ruimte en de indeling/ontwerp van de ruimte. In dit blogartikel hopen we in meer inzicht te geven in hoeveel licht je ongeveer nodig zal hebben.

Basisbegrippen LED Verlichting

Om de volgende tekst zo duidelijk mogelijk te maken wordt hieronder uitgelegd wat Lumen, Lux en Kelvin zijn. Tot slot wordt het verschil uitgelegd tussen lumen en lux.

Lumen: het aantal lumen is de hoeveelheid licht die door een lichtbron wordt uitgezonden. Dit is ongeacht de richting waarin het licht straalt en of het licht de gehele kamer verlicht.

Lux: de hoeveelheid lux is hoeveel licht er op een bepaald oppervlakte terecht komt.

Kelvin: is de waarde die aangeeft wat de lichtkleur is. 

Het verschil tussen Lumen en Lux is simpel gezegd: lumen is wat de lichtbron uitzendt en lux is wat er daadwerkelijk wordt opgevangen in de ruimte.

Lichtkleuren

Het aantal kelvin (k) geeft de kleurtempratuur aan.

Hieronder wordt de lichttemperatuur weergegeven per Kelvin waarde:

Benodigde lichtkleur per ruimte

Het is van belang om de juiste lichtkleur per ruimte te kiezen. In je woonkamer wil je bijvoorbeeld warme lichtkleuren (2000-3000 Kelvin) en op kantoor wil je natuurlijk daglicht (+/- 4000 Kelvin). Hieronder laten we enkele veel voorkomende ruimtes zien met de meest gebruikte lichtkleur:

  • 3000K

Woonruimtes, Bars, Bibliotheken, Bioscopen, Casino's, Dagverblijven, Drogisterijen, Gemeentehuizen, Hotels, Horeca, Restaurants, Sauna's, Theaters, Wachtkamers.

  • 4000K

Autoshowrooms, Apotheken, Artsenpraktijken, Fietsenwinkels, Fitness, Kantoren, Scholen, Schoenenwinkels, Kapsalons.

  • 6000K

Ateliers, Werkplaatsen, Magazijnen, Fysiotherapeuten, Parkeergarages, Onderhoudsbedrijven, Tandartspraktijken.

Benodigde aantal lumen per ruimte

De onderstaande tabel geeft inzicht in hoeveel lumen je ongeveer nodig hebt per ruimte. Houd er wel rekening mee dat het hier gaat om richtlijnen. Iedere kamer / ruimte is natuurlijk anders. Zo heeft bijvoorbeeld iedere kamer weer een andere invalshoek als het aankomt op licht. Ook de grootte en hoogte van de ruimte zijn van belang. Hoe breder of hoger de ruimte is, hoe meer lumen je nodig hebt. Tot slot is de gewenste lichtsterkte bij iedere persoon weer anders.

Benodigde aantal lumen per locatie

Benodigde aantal Lux

Het benodigde aantal lux is iets wat je vaak zelf moet bepalen. Dit is namelijk in iedere situatie weer anders. Dit komt door de indeling, grootte van de ruimte en de activiteit die je wilt doen in de ruimte.

Hieronder vind je in ieder geval een uitgebreid tabel met daarin de meest voorkomende ruimtes en het benodigde aantal lux.

Berekening benodigde aantal lumen

Je kunt eventueel zelf uitrekenen hoeveel lumen je denkt nodig te hebben. Hiervoor heb je twee dingen nodig.

  1. Bepaal de gewenste lichtsterkte (wil je veel of weinig licht)
  2. Bepaal de oppervlakte van de ruimte bijvoorbeeld 12m2 (bijvoorbeeld 100 lux)

Vervolgens kun je de volgende formule toepassen: aantal m2 x aantal lux = aantal benodigde lumen.

Voorbeeld

Wanneer je een ruimte hebt van 8 m2 en het gewenste aantal lux is 700 dan doe je dit keer elkaar:

8m2 X 700 Lux = 5600 lumen

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »