ZOMERDEALS TOT 50% KORTINGGeldig tot 22-7

Black Friday Banner All Pages
Menu

Hoeveel licht heb ik nodig?

2 Nov 2017

Hoeveel licht heb ik nodig?

Een veel gestelde vraag aan onze klantenservice is “Hoeveel licht heb ik nodig in een bepaalde ruimte?” Hier is echter geen passend antwoord op te geven. Dit is namelijk compleet afhankelijk van de activiteit die plaatsvindt in de ruimte en de indeling/ontwerp van de ruimte. In dit blogartikel hopen we in meer inzicht te geven in hoeveel licht je ongeveer nodig zal hebben.

Basisbegrippen LED Verlichting

Om de volgende tekst zo duidelijk mogelijk te maken wordt hieronder uitgelegd wat Lumen, Lux en Kelvin zijn. Tot slot wordt het verschil uitgelegd tussen lumen en lux.

Lumen: het aantal lumen is de hoeveelheid licht die door een lichtbron wordt uitgezonden. Dit is ongeacht de richting waarin het licht straalt en of het licht de gehele kamer verlicht.

Lux: de hoeveelheid lux is hoeveel licht er op een bepaald oppervlakte terecht komt.

Kelvin: is de waarde die aangeeft wat de lichtkleur is. 

Het verschil tussen Lumen en Lux is simpel gezegd: lumen is wat de lichtbron uitzendt en lux is wat er daadwerkelijk wordt opgevangen in de ruimte.

Lichtkleuren

Het aantal kelvin (K) geeft de kleurtempratuur aan.

Hieronder wordt de lichttemperatuur weergegeven per Kelvin waarde:

Benodigde lichtkleur per ruimte

Het is van belang om de juiste lichtkleur per ruimte te kiezen. In je woonkamer wil je bijvoorbeeld warme lichtkleuren (2000-3000 Kelvin) en op kantoor wil je natuurlijk daglicht (+/- 4000 Kelvin). Ruimtes waar goede zichtbaarheid belangrijk is, zoals een werklplaats of praktijk, wil je het liefst met koud wit licht(6000 Kelvin) verlichten. Hieronder laten we enkele veel voorkomende ruimtes zien met de meest gebruikte lichtkleur:

  • 3000K

Woonruimtes, Bars, Bibliotheken, Bioscopen, Casino's, Dagverblijven, Drogisterijen, Gemeentehuizen, Hotels, Horeca, Restaurants, Sauna's, Theaters, Wachtkamers.

  • 4000K

Autoshowrooms, Apotheken, Artsenpraktijken, Fietsenwinkels, Fitness, Kantoren, Scholen, Schoenenwinkels, Kapsalons.

  • 6000K

Ateliers, Werkplaatsen, Magazijnen, Fysiotherapeuten, Parkeergarages, Onderhoudsbedrijven, Tandartspraktijken.

Benodigde aantal lumen per ruimte

De onderstaande tabel geeft inzicht in hoeveel lumen je ongeveer nodig hebt per ruimte. Houd er wel rekening mee dat het hier gaat om richtlijnen. Iedere kamer / ruimte is natuurlijk anders. Zo heeft bijvoorbeeld iedere kamer weer een andere invalshoek als het aankomt op licht. Ook de grootte en hoogte van de ruimte zijn van belang. Hoe breder of hoger de ruimte is, hoe meer lumen je nodig hebt. Tot slot is de gewenste lichtsterkte bij iedere persoon weer anders.

Benodigde aantal lumen per binnenruimte

Voor binnenshuis zijn over het algemeen de volgende Lumen-waarden van toepassing:

 RuimteBenodigd aantal Lumen
 Badkamer2.000 - 4.000 Lumen
 Bureaukamer3.000 - 6.000 Lumen
 Eetkamer3.000 - 6.000 Lumen
 Keuken5.000 - 10.000 Lumen
 Slaapkamer2.000 - 4.000 Lumen
 Zithoek1.500 - 3.000 Lumen

 

Natuurlijk kun je hier altijd van afwijken, omdat smaken verschillen. Ook is het afhankelijk van hoe de ruimte ingericht is. De kleuren van je muren, samen met meubilair en andere objecten, kunnen effect hebben op hoe de lichtsterke ervaren wordt. Zo heeft een badkamer met glanzende witte tegels een minder hoog aantal lumen nodig dan een badkamer van donker natuursteen, om goed tot zijn recht te komen.

Benodigde aantal Lux

Het benodigde aantal lux is iets wat je vaak zelf moet bepalen. Dit is namelijk in iedere situatie weer anders. Dit komt door de indeling, grootte van de ruimte en de activiteit die je wilt doen in de ruimte.

Hieronder vind je een uitgebreide tabel met daarin de veelvoorkomende ruimtes en het benodigde aantal lux om dit soort ruimtes goed te verlichten.

Berekening benodigde aantal lumen

Je kunt eventueel zelf uitrekenen hoeveel lumen je denkt nodig te hebben. Hiervoor heb je twee dingen nodig:

  1. Bepaal de gewenste lichtsterkte (wil je veel of weinig licht).
  2. Bepaal de oppervlakte van de ruimte.

Vervolgens kun je de volgende formule toepassen:

Oppervlakte x lichtsterkte = benodigde aantal lumen.

Voorbeeld

Je hebt een ruimte van 8m2 en wilt een hoeveelheid van 700 lux op dit oppervlak. Dan krijg je de volgende berekening:

8m2 x 700 lux = 5600 lumen

Je hebt dus een lichtbron met 5600 lumen nodig om jouw ruimte naar wens te verlichten.