LENTEDEALS TOT 50% KORTINGGeldig tot 24-5

Black Friday Banner All Pages
Menu

Dimmers aansluiten

17 Aug 2022

Met de opkomst van LED en Smart lampen zijn tegenwoordig veel lampen dimbaar. Of dit nu gaat via de een app voor smartlampen of een handmatige dimmer: zelf de lichtsterkte en sfeer kunnen bepalen blijft razend populair.

Maar het dimbaar maken van een lamp met een handmatige dimmer kan een flinke en intimiderende klus lijken om zelf eventjes te doen. Daarom zetten we hier in een kort stappenplan op een rijtje wat je nodig hebt en hoe je te werk moet gaan om jouw LED lampen dimbaar te maken!

Naast gewone dimmers zijn er ook nog Smart dimmers zoals de Ledvion Smart WIFI LED Dimmer. Deze slimme dimmers doen hetzelfde, maar zijn bestuurbaar via een app en veranderen je lamp dus in een Smart lamp! Belangrijk om te weten bij deze smart dimmers is wel dat je ze aan moet sluiten aan Wi-Fi en dat sommige smart dimmers een specifieke app of een Home System vereisen.

Let er van tevoren op dat de dimmer die je gebruikt past bij de lamp aan welke je deze wilt aansluiten. De ene LED Dimmer heeft bijvoorbeeld een bereik van 3 tot 250 Watt, terwijl een andere dimmer bijvoorbeeld van 5 tot 600 Watt gaat.

Voordat je begint met het aansluiten van een dimmer is het slim om de volgende dingen klaar te leggen:

  • Een dimmer
  • Een spanningsmeter
  • Een schroevendraaier
  • Een knijptang/striptang

Alles klaar voor gebruik? Dan kun je nu de volgende stappen gaan uitvoeren!

Stap 1: stroom uitzetten

De allerbelangrijkste stap bij elke elektrotechnische onderneming die je in huis wilt verrichten, is het uitzetten van de stroom. Check op welke groep je betreffende lamp aangesloten zit en schakel deze uit via de meterkast of zet, als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, de hoofdschakelaar uit. Veiligheid komt altijd voorop en daar kun je niet zeker genoeg in zijn!

Stap 2: raamwerk verwijderen

Nu de stroom eraf is, kun je veilig te werk gaan met de tweede stap: het verwijderen van de knop en het raamwerk van de lamp die je dimbaar wilt maken. Dit kun je doen door simpelweg de knop met een schroevendraaier eraf te wippen. Nu kun je het raamwerk losmaken door eerst het metalen gedeelte eraf te wippen om vervolgens het kunststof raamwerk op dezelfde manier eraf te halen.

Stap 3: schakelaar verwijderen & spanning controleren

Nu het raamwerk weggehaald is, kun je de schakelaar uit de muur trekken. Als het goed is zit deze vast aan een zwarte en een bruine draad. Je kunt nu met een spanningszoeker voor de zekerheid nog een keer nakijken of de spanning van de schakelaar af is. Mocht dit niet het geval zijn, controleer dan of je stap 1 goed uitgevoerd hebt en de juiste groep van de stroom af hebt gehaald.

Stap 4: draden prepareren

Je kunt nu veilig de draden losmaker en de gewone schakelaar weghalen. Deze draden komen straks in de dimmer te zitten. Daarvoor is het belangrijk om na te gaan of deze in de nieuwe schakelaar geklemd of geschroefd moeten worden. Als ze vastgeschroefd moeten worden heb je vaak een iets langere kabel nodig, dus check voor de zekerheid of dit gaat lukken.

Andersom is het ook belangrijk dat de draad niet te lang is, zodat er geen open draad blootgesteld wordt. Op de verpakking van je dimmer staat aangegeven hoe lang dit moet zijn. Knip of strip je draad zodat je de juiste lengte hebt.

Stap 5: dimmer aansluiten & terugplaatsen

Nu kun je veilig de draden aan gaan sluiten! Belangrijk is dat de juiste draad in de juiste aansluiting gaat. De bruine fasedraad moet in de aansluiting die met een “L” gemarkeerd is. De zwarte draad gaat in de andere aansluiting,  gemarkeerd met een sinusteken. Als de draden goed gemonteerd zitten, kun je de dimmer in de inbouwdoos terug stoppen.

Draai vervolgens alles weer vast, duw het raamwerk weer op zijn plek en draai de ring van de schakelaar af. Nu kun je de afdekking over de dimmer plaatsen en de ring weer vast draaien. Duw de knop op de dimmer, zet de stroom aan en je dimbare LED lamp is klaar voor gebruik!

Heb je nog vragen over dimmers, het aansluiten of andere dingen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice.