LENTE DEALS TOT 50% KORTINGGeldig tot 14-4

Black Friday Banner All Pages
Menu

Verkoopwijzer LED Lampen

Dit is de verkoopwijzer van Lightexpert.nl. In onze verkoopwijzer wordt uitgelegd waar je op moet letten wanneer je een LED lamp gaat kopen en hoe je erachter komt naar welke LED lamp jij op zoek bent.

Welke LED lamp moet ik kopen?

Dat LED lampen veel voordelen hebben is inmiddels bekend, maar welke LED lamp moet je nou eigenlijk kopen? Bij LED lampen heb je, net als bij spaar- en halogeen lampen, verschillende keuzes in bijvoorbeeld de fitting, hoeveelheid licht en het soort licht. Hieronder hebben we de meest voorkomende situaties uitgelegd hoe je tot de juiste keuze komt voor een LED lamp.

Ik wil mijn oude lampen vervangen voor een LED lamp. Welke LED lamp heb ik nodig?

Je wilt je oude spaarlampen vervangen voor LED lampen, maar welke fitting moet je nieuwe LED Lamp dan hebben?

De meest bekende fittingen voor lampen in het algemeen zijn de grote(E27) en kleine(E14) draaifittingen.

LED lampen worden “retrofit” genoemd. Dit wil zeggen dat deze LED lampen in bijna alle gevallen passen op je oude traditionele fittingen.

Op het armatuur van je oude lamp staat welke fitting je nodig hebt. Het equivalent, ofwel de vervanging van, is bij een LED lamp precies dezelfde fitting. Simpel gezegd, een E27 fitting spaarlamp kun je dus vervangen door een E27 fitting LED lamp.

Hoe behoud ik dezelfde hoeveelheid licht als ik mijn oude lamp vervang voor een LED lamp?

Voorheen werd de lichthoeveelheid van een gloeilamp aangegeven op basis van het elektrisch vermogen (Wattage). Aangezien het Wattage van LED Lampen een stuk lager ligt dan dat van gloeilampen is dat met LED lampen nu niet meer mogelijk. Nu doe je dat met Lumen, omdat je lichtopbrengst in Lumen uitdrukt. Het Wattage zegt nu alleen nog iets over het vermogen dat een lamp nodig heeft en is dus alleen nog interessant om het verbruik uit te rekenen.

Maar hoe weet je nu welk aantal Lumen nodig is om dezelfde lichthoeveelheid te behouden als je oude gloeilamp van 40 Watt? In onderstaande tabel kun je precies zien hoeveel Lumen oude gloeilampen produceerden op basis van Wattage.

Gloeilamp wattage

Lichtopbrengst (Lumen /lm)

15 watt

100 tot 150 lm

25 watt

200 tot 300 lm

40 watt

400 tot 500 lm

60 watt

700 tot 800 lm

75 watt

900 tot 1000 lm

100 watt

meer dan 1300 lm

Het enige dat je nu nog hoeft te doen is te zoeken naar de LED lamp met het aantal Lumen dat overeenkomt met het Wattage van je oude gloeilamp! 

Wil je een warme LED lamp of een koele witte LED lamp?

Je moet natuurlijk niet alleen maar kijken naar de hoeveelheid licht die er geproduceerd wordt. Ook het soort licht is belangrijk. Je wil namelijk nog steeds die gezellige warme lamp voor in de keuken en die felle witte lamp in de wc. Deze keuze is bij LED lampen ook mogelijk. Hierbij dient gekeken te worden naar het aantal Kelvin dat een lamp produceert.

Als voorbeeld:

Een standaard huishoudelijke lamp produceert een licht van 3000 Kelvin. Dit is een standaard wit licht. Wil je een warmere kleur licht dan ben je op zoek naar een lamp die minder Kelvin produceert. Dit zou een lamp moeten zijn die 2400-2700 Kelvin produceert. Ben je op zoek naar een koelere witte lamp? Dan is een lam die ongeveer 4600-5000 Kelvin produceert geschikt.

Heb je nog vragen over je keuze voor een bepaalde led lamp? Neem dan contact op met onze klantenservice!