WINTER DEALS TOT 50% KORTINGAlleen dit weekend

Black Friday Banner All Pages
Menu

Het nieuwe energielabel 2021 - Hoe werkt het nu?

11 Nov 2021

Het nieuwe energielabel 2021 - Hoe werkt het nu?

Het energielabel toont hoe zuinig lampen en andere producten, zoals elektrische apparaten, omgaan met energie. Hoe hoger de energie-efficiëntieklasse is, hoe meer energie en dus elektriciteit wordt gebruikt door een elektrisch apparaat. Sinds 1 september 2021 is er een nieuwe energielabel geïntroduceerd. In deze blog vertellen we wat er nu op het label staat en waar je op kan letten.

Energielabel op 1 september 2021 vernieuwd

Volgens de nieuwe energie-etiketteringsverordening (EU) 2019/2015 (afkorting ELR) per 1 september 2021 hebben bijna alle LED-lampen, TL-lampen en spaarlampen een nieuw energielabel gekregen. De nieuwe schaal loopt van A (donkergroen) tot en met G (rood). Het meest zuinige energielabel is "A" en het minst zuinige is "G". Zo wordt het extra makkelijk om een energie-efficiënte lamp te kiezen.

Tot 1 september 2021 liep het label van A++ tot en met E. De oude schaal biedt geen goede informatie omdat veel producten het label A++ kregen en zo werd het heel onduidelijk voor mensen. Veel lampen zaten al op het hoogste niveau. De overgang naar een nieuwe energielabel betekent niet dat de lampen nu minder energiezuinig gaan worden. Het nieuwe label geeft meer ruimte voor nog zuinigere lampen.

Om ruimte te creëren voor nieuwe, hele zuinige lampen blijft de zuinigste energieklasse (A) zoveel mogelijk leeg. De producten die een label B, C of D krijgen zijn ongeveer te vergelijken met het oude A+ of A++ label. Je hoeft dus niet te schrikken als je een lamp hebt gekocht wat op een nieuwe schaal slechts een D krijgt. Dit product is zeker niet minder energiezuinig. Het is precies hetzelfde alleen het energieverbruik wordt strenger beoordeeld en het product krijgt een lagere energieklasse.

Dubbele labels tot maart 2023

Tot 1 maart 2023 zal je producten in (web)winkels tegenkomen die zowel het oude als het nieuwe energielabel hebben. Dat komt omdat het veel werk is om alle verpakkingen door nieuwe te vervangen. Vaak zit het nieuwe label in de verpakking van het product. Vanaf maart 2023 is het verplicht om alle energie labels te veranderen.

Wil je weten of je een oude of een nieuwe energielabel voor je hebt?

  • Kijk even of er een QR-code op het label staat. Een nieuwe energielabel heeft een QR-code: als je die scant kom je terecht op een product database met informatie over het product.
  • De nieuwe schaal loopt van klasse A tot en met G. Een lamp met label B, C of D is een van de zuinigste lampen die er op dit moment zijn.
  • De oude schaal loopt van A++ tot E. Als je dus vroeger een zuinige lamp wilde hebben koos je voor label A++. A+, A++ en A+++ (de plus-klassen) bestaan met het nieuwe label niet meer.

Hoe wordt de nieuwe energie-efficiëntieklasse bepaald?

Het nieuwe energielabel is gebaseerd op een nieuwe berekening. Voor elk product definiëren we in lumen de hoeveelheid licht die wordt uitgestraald voor 1 watt vermogen. Dit rendement uitgedrukt in lumen/watt maakt de vergelijking tussen producten mogelijk. 

De nieuwe waarde van energie-efficiëntie is geïllustreerd in de onderstaande tabel:

Wij, Lightexpert, doen ons best om de meest efficiënte en duurzame producten te leveren. Daarom bieden wij de topmerken aan zoals Ledvion, Calex, Philips, Samsung, Osram en veel anderen. Energie-efficiënte verlichting koop je bij Lightexpert!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »