Dimcurve LED lampen VS dimcurve halogeen lampen
Wat is in hemelsnaam een dimcurve? Dit is heel simpel uit te leggen. De dimcurve van een lamp wil zeggen hoe ver je een lamp kan dimmen. Dus of je je lamp bijvoorbeeld tot 70% of tot 90% kan dimmen.
Wanneer je een LED lamp aansluit op een oude dimmer van bijvoorbeeld je halogeen lamp en je zou deze volledig dimmen, dan zou je LED lamp nog zo’n 50% uitstralen. Je kunt je LED lamp dus niet volledig dimmen met een oude dimmer. Dit heeft te maken met het feit dat deze oude dimmers ontwikkeld zijn voor hogere wattages. Een oude halogeen lamp van 50 Watt heeft namelijk een sterkere dimmer nodig dan een LED lamp met 5 Watt.
Voor het optimale effect van je dimbare LED lamp is het dus aan te raden om een dimmer aan te schaffen die speciaal voor LED lampen ontwikkeld is. Deze zijn namelijk wel geschikt om je LED lamp tot het uiterste te dimmen. Op deze manier is het nog eenvoudiger om de gewenste sfeer in een ruimte te creëren.
Is er nog verschil in soorten LED lamp dimmers?
Jazeker. Een dimmer die 6 spots moet dimmen hoeft natuurlijk minder sterk te zijn dan een dimmer die 15 spots moet dimmen.
Wanneer je 2 tot 8 spots wilt kunnen dimmen zou een 7-110 Watt LED dimmer geschikt zijn. Wil je 8 tot 16 spots kunnen dimmen dan is een sterkere dimmer aan te raden. Namelijk een 20-250 Watt LED dimmer. Het is af te raden om nog meer spots tegelijk te dimmen. Je zou dan bijvoorbeeld in plaats van 70% lichtreductie maar 60% lichtreductie hebben. Dit is aanzienlijk minder.
Kan ik mijn LED spots zelf aansluiten op een schakelaar of dimmer?
Het is vrij eenvoudig om je LED inbouwspots zelf aan te sluiten. Het is alleen heel belangrijk dat je onderscheid maakt in dimbare en niet dimbare LED lampen. Het is namelijk zo dat dimbare LED lampen niet parallel geschakeld mogen zijn, maar in serie vorm.
Dit is belangrijk, omdat je op deze manier geen verschil krijgt in de voltages die de dimmer gebruikt per lamp. Dit is bij een parallel schakeling wel het geval als er bijvoorbeeld een lampje uitvalt. Een serie schakel verdeeld in zo’n geval daarentegen het voltage gelijkmatig over het aantal lampen. Dit is een stuk veiliger, energiezuinig en draagt bij aan de duurzaamheid van je LED lamp.
Bovenaan deze blog zie je het verschil duidelijk tussen een serie schakeling en een parallel schakeling.