WINTER DEALS TOT 50% KORTINGGeldig tot 23-2

Black Friday Banner All Pages
Menu

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli

6 Jul 2022

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli

Op 1 juli ’22 is de nieuwe wet ingegaan: voor elk huishouden is het verplicht om per verdieping één rookmelder te hebben hangen. Sinds 2003 was dit al het geval in nieuwbouw, maar nu geldt dit voor elke woning. Is je huis opgedeeld in studio’s of studentenkamers, dan is één rookmelder verplicht per ruimte. De reden hiervoor is uiteraard brandveiligheid en zo min mogelijk onnodige slachtoffers. 

Wat doet een rookmelder? 

Zoals de naam al zegt laat een rookmelder, ook wel brandmelder of brandalarm genoemd, weten wanneer er rook gedetecteerd wordt in een ruimte. De bedoeling is dat dit jouw uit je diepste slaap weet te wekken, mocht er iets fout gaan midden in de nacht. Vandaar dat ze altijd zo’n ontzettende herrie maken wanneer je de afzuiger aan vergeet te zetten tijdens het koken. 

Door middel van infraroodlicht in de melder, kan rook makkelijk gedetecteerd worden. Onderbreekt rook het infraroodlicht in de melder, dan gaat de rookmelder af.  

Soorten rookmelder 

De rookmelder zoals wij deze kennen in huis werkt vaak op batterijen. Tegenwoordig zijn er ook genoeg rookmelders, vooral binnen grote bedrijven, die aangesloten zitten op het lichtnet. De volgende stap in de ontwikkeling van rookmelders is ook een belangrijke: smart rookmelders. 

Deze slimme rookmelder werkt via een app en er kunnen meerdere in je huis aan elkaar gekoppeld worden. Zo gaan ze allemaal tegelijk af wanneer eentje er rook detecteert, zodat niemand per ongeluk het alarm mist en iedereen veilig blijft.  

Rookmelder kopen bij Lightexpert 

Bij Lightexpert kun je naast een breed aanbod lampen ook rookmelders kopen. Een goed voorbeeld van een smart rookmelder waar je bij ons voor terecht kunt, is de Calex Smart Rookmelder. Deze is te verbinden aan Wi-Fi en een eigen app. Zo weet je zeker dat je geïnformeerd wordt als er iets mis is, ook wanneer je niet thuis bent. 

Houd dus je huishouden veilig en voorkom ook nog eens een mogelijke boete, en schaf snel een rookmelder aan! 

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »