Herfst Deals - TOT 50% KORTINGGeldig tot 13-12

Black Friday Banner All Pages
Menu

Hoe monteer ik LED inbouwspots?

8 Nov 2022

Hoe monteer ik LED inbouwspots?

Met moderne LED inbouwspots zet je in een handomdraai een sfeer naar keuze neer in jouw huis, kantoor of andere ruimte. Als vervanger van halogeenspots zijn ze ook nog eens flink besparend op de energierekening. Het monteren kan echter wel een ingewikkelde klus lijken. Daarom stippelen we hier bij Lightexpert.nl een stappenplan voor je uit. Zo kun je in een paar stappen je LED inbouwspots monteren!

Voorbereiding

Natuurlijk is geen een stappenplan compleet zonder goede voorbereiding. Als het goed is heb je al je gekozen welke inbouwspots je wilt plaatsen. Je hebt de keuze uit verschillende opties zoals kantelbare inbouwspots, dimbare inbouwspots en normale inbouwspots. Voor dit stappenplan gaan we uit van gewone inbouwspots. Check ook de handleiding van je product, want wat daarop staat beschreven heeft altijd voorrang.

Het is belangrijk naast je inbouwspots de juiste tools bij de hand te hebben, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als er eenmaal een gat in je plafond zit! Ter voorbereiding is het handig om, naast de inbouwspots naar keuze de volgende dingen klaar te hebben liggen:

  • Een rolmaat
  • Een gatenboor
  • Een spanningszoeker
  • Een stabiel opstapje of een ladder
  • Een potlood

Met deze materialen bij de hand ben je klaar om te beginnen. Check altijd de beschrijving van de spots voor de eisen bij het plaatsen. Met dat uit de weg, kunnen nu we over naar de eerste stap van het stappenplan!

Stap 1: De stroom uitzetten

In het kader van veiligheid voorop zet je altijd eerste de stroom uit. Als je deze hebt uitgezet, check dan altijd met de spanningszoeker of de stroom op de kabels waar je de spots aan wilt sluiten ook écht uit staat. Zo voorkom je nare verrassingen.

Stap 2: De plaats bepalen

Voordat je gaten uit gaat boren is het goed om te markeren waar de inbouwspots gaan komen. Check de verpakking voor de eisen voor jouw gekozen spotjes en ga dan met het potlood markeringen aanbrengen op het plafond. Een simpel kruisje kan genoeg zijn. Wacht nog even met het aftekenen van de hele inbouwspot.

Stap 3: De grootte bepalen

De gaten voor een inbouwspot moeten groot genoeg zijn om de onderkant van de spot door te laten, maar klein genoeg zodat de rand naadloos op het plafond aansluit. Hou hiervoor de aangegeven zaagmaat van de inbouwspot. De zogenaamde doorsnee van de spot zelf gaat namelijk om de rand die uiteindelijk over het gat heen komt. Raadpleeg ook hiervoor altijd de verpakking of handleiding van je product.

Stap 4: De gaten uitzagen

Gebruik nu de gatenboor met de juiste boormaat om de gaten voor je inbouwspots uit te zagen. Je kunt eventueel een passer gebruiken om een cirkel ter grootte van de zaagmaat af te tekenen, zodat je zeker weet dat je gaten mooi uitgelijnd zijn voor je ze uitboort. Zorg dat je stabiel kunt staan voor het boren.

Stap 5: Stroomvoorziening

Leg bedrading aan naar het gat of de gaten waar je inbouwspots komen. De zwarte en blauwe draden worden later op het kroonsteentje van de inbouwspots aangesloten. Door bijvoorbeeld de stekker van een losse stekkerdoos te verwijderen en deze te strippen heb je snel en makkelijk extra bedrading. Gebruik altijd de spanningszoeker om zeker te maken dat de dragen waar je mee in aanraking komt niet onder spanning staan.

Stap 6: Sluit de spotjes aan

Check nog eens met de spanningszoeker of de stroom uit is, en sluit vervolgens de zwarte en blauwe draden aan op het kroonsteentje van de spots. Vaak steek je de gestripte draad in het juiste gat en draai je het schroefje aan, maar soms zet je ze vast door middel van een klemmetje.

Stap 7: Plaats de spotjes

Je kunt de inbouwspots nu in de gaten plaatsen. Als je correct geboord hebt, passen ze naadloos door de gaten. Hoe jouw spots het beste geplaatst kunnen worden, staat in de handleiding. Volg deze nauwkeurig en als het goed is zitten jouw spots nu gebruiksklaar in het plafond!

Stap 8: Controleren

Zodra je lampen in de spots geplaatst zijn en je de stroom weer aan hebt gezet, kun je simpelweg de schakelaar omzetten om te checken of ze correct zijn aangesloten! Je kunt overigens je standaard lichtschakelaar vervangen met een dimmer zodat je jouw LED inbouwspots dimbaar kunt maken. Dimbare inbouwspots en smart inbouwspots kunnen verschillende sferen in huis brengen, zodat je altijd het licht hebt wat nodig is. Veel dimbare Smart LED lampen zijn ook via apps en smart home systems zoals Alexa, Google Assistant en Siri te besturen.

Zitten je spots goed maar heb je nog vragen, of wil je toch nog het een en ander over je product weten voordat je aan deze onderneming begint? Neem dan gerust contact op met de klantenservice!