KONINGSDEALS TOT 50% KORTINGGeldig tot 26-4

Black Friday Banner All Pages
Menu

12V Tuinverlichting: Eenvoudig zelf aan te leggen, zonder elektricien

4 Jun 2021

12V Tuinverlichting: Eenvoudig zelf aan te leggen, zonder elektricien

De tuinverlichting en -accessoires van Garden Lights werken op 12 volt, ook wel laagspanning genoemd. Het grote voordeel van 12 volt ten opzichte van 230 volt tuinverlichting is dat het een stuk veiliger is. Zo is een 12v tuinsysteem veel veiliger in de buurt van kinderen, huisdieren en water aangezien je geen risico loopt op ernstige shocken. Hierdoor kun je kinderen en huisdieren in de tuin laten spelen zonder ze continue in de gate te houden. Dit maakt de 12V verlichting ideaal voor een kindvriendelijke tuin.

Daarnaast is het 12V tuinsysteem van Garden Lights ook een stuk eenvoudiger om zelf aan te leggen en te installeren. Ook tijdens het aanleggen van het 12v systeem loop je geen risico op ernstige shocken. Hierdoor is de hulp van een tuinman of elektricien overbodig. Bovendien hoeft 12v tuinverlichting, ten opzichte van 230 volt, niet 60cm diep ingegraven te worden in je tuin. Dit maakt het mogelijk om op een later moment aanpassingen of uitbreidingen te doen zonder hiervoor heel het systeem op te graven of de tuin overhoop te halen. Iets wat met een 230V systeem wel moet.

Tot slot biedt het 12 volt tuinverlichting assortiment voor iedereen een geschikte vorm van tuinverlichting of aanverwante artikelen. Of je nou een grote of kleine tuin hebt, of houdt van moderne of klassiek tuinverlichting, bij Lightexpert.nl ben je op het juiste adres.

Hieronder leggen wij stap voor stap uit waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste artikelen en hoe je zelf eenvoudig en veilig je tuinverlichting kan aanleggen.

Wat heb je nodig?

Voordat je start met het aanleggen van de tuinverlichting, dien je eerst de geschikte benodigdheden te selecteren. Aan de hand van onderstaande stappen kies jij eenvoudig de juiste artikelen uit.

Stap 1: Kies je favoriete verlichting
Kies binnen het assortiment van Garden Lights de armaturen en accessoires voor in de tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bewegingsmelder, een donker-licht sensor of de Switch Plus.

Stap 2: Kies de juiste transformator
Nadat je alle 12v tuinverlichting hebt uitgekozen, kun je berekenen welke transformator je nodig hebt. Dit doe je eenvoudig door de wattages van alle verlichting en accessoires bij elkaar op te tellen.

Tip: zorg dat je niet meer dan 75% van de totale capaciteit van de transformator gebruikt. Selecteer anders een transformator met meer capaciteit. Zodoende kun je later nog uitbreidingen en aanpassingen doen op je huidige transformator.

Stap 3: Kies de ideale hoofdkabel
Vervolgens kies je de geschikte hoofdkabel. Hierbij heb je de keuze uit twee type kabels.

  1. Hoofdkabel met vaste connectoren: op deze hoofdkabel zitten om de 2 meter vaste aansluitingspunten gemonteerd. Deze hoef je dus niet los te bestellen of aan te sluiten. Wel kun je de aansluitingspunten uitbreiden middels de losse schroefconnectoren.
  2. Hoofdkabel Flex zonder vaste connectoren: daarnaast is er de hoofdkabel zonder vaste connectoren. Deze connectoren kun je los bestellen bij Lightexpert.nl en zijn eenvoudig op de hoofdkabel te monteren middels een kliksysteem. Doordat je zelf de geschikte locatie van de aansluitpunten kunt kiezen, ben je met deze kabel erg flexibel en vrij in het plaatsen van je tuinverlichting.

Let op:
- Voor het aansluiten van lampen en/of accessoires heb je de Female Connector nodig.
- Om hoofdkabels met elkaar te verbinden gebruik je de Male Flex connector.

Stap 4: Aansluiten maar
Wanneer je bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, kun je alles aanleggen. Zie daarvoor de instructievideo en onderstaande stappen.

Eenvoudig zelf aan te leggen, zonder elektricien

Aan de hand van onderstaande instructievideo’s en stappen kun jij makkelijk en snel je eigen tuinverlichting aanleggen. Hierbij wordt er een verschil gemaakt tussen het aanleggen van de tuinverlichting aan de hand van de hoofdkabel met vaste aansluitingspunten en de flex kabel zonder vaste aansluitingspunten.

Hoofdkabel met vaste aansluitingspunten

Stap 1: Plaats de tuinverlichting op de juiste locatie in de tuin.

Stap 2: Leg de hoofdkabel met vaste aansluitingspunten door de tuin. Zorg er hierbij voor dat de aansluitingspunten in de buurt liggen van de tuinverlichting.

Stap 3: Sluit de tuinverlichting aan op de aansluitingspunten. Met het Plug & Plag systeem draai je de stekker van je tuinverlichting eenvoudig in de aansluitingspunten.

Stap 4: Monteer de transformator nu naast een 230V stroompunt en sluit deze op elkaar aan. De 24W transformator hoeft niet naast het stroompunt gemonteerd te worden, maar wordt direct met het stroompunt verbonden.

Stap 5: Sluit nu de hoofdkabel aan op de transformator.

Stap 6: Werk vervolgens de hoofdkabel weg in de tuin voor een mooier beeld. Deze hoofdkabel hoeft echter niet diep ingegraven te worden. Een laagje zand of grind erover is genoeg.

Hoofdkabel zonder vaste aansluitingspunten

Stap 1: Plaats de tuinverlichting op de juiste locatie in de tuin.

Stap 2: Leg de hoofdkabel zonder vaste aansluitingspunten langs de tuinverlichting door de tuin.

Stap 3: Sluit de losse female connectoren aan op de hoofdkabel in de buurt van de tuinverlichting. De female connectoren zijn zeer eenvoudig op de hoofdkabel te monteren middels een kliksysteem.

Stap 4: Sluit de tuinverlichting aan op de zojuist aangesloten female connectoren. Met het Plug & Plag systeem draai je de stekker van je tuinverlichting eenvoudig in de aansluitingspunten.

Stap 5: Monteer de transformator nu naast een 230V stroompunt en sluit deze op elkaar aan. De 24W transformator hoeft niet naast het stroompunt gemonteerd te worden, maar wordt direct met het stroompunt verbonden.

Stap 6: Sluit nu de hoofdkabel aan op de transformator.

Stap 7: Werk vervolgens de hoofdkabel weg in de tuin voor een mooier beeld. Deze hoofdkabel hoeft echter niet diep ingegraven te worden. Een laagje zand of grind erover is genoeg.