Herfst Deals - TOT 50% KORTINGGeldig tot 13-12

Black Friday Banner All Pages
Menu

Duurzame en energiebesparende verlichting

17 Jan 2023

Duurzame en energiebesparende verlichting

Het is relevanter dan ooit: energie besparen. Met energierekeningen hoger dan ooit is nu de tijd om over te schakelen naar duurzame verlichting, als je dat niet al hebt gedaan. En in tegenstelling tot het laten plaatsen van zonnepanelen, hoeft energie besparen op verlichting helemaal niet duur te zijn! Maar hoe kun je dit het beste aanpakken? Daar helpen we je bij Lightexpert graag op weg.

Schakel over op led

De eerste en meest efficiënte manier om energie te besparen, is overstappen op LED verlichting waar mogelijk. Terwijl in eerste instantie de spaarlamp en gloeilamp werden vervangen door LED, kan dat nu ook bij halogeenlampen, tl-buizen en systeemarmaturen. Zo kun je bij het vervangen van een halogeenlamp door een GU10 led al snel tot 90% je energieverbruik verlagen. Door LED panelen of led tl-buizen te gebruiken in plaats van gewone tl-buizen bespaar je ook al gauw 50%.

Maak gebruik van dimmers en sensoren

Dimmers zijn ontzettend handig en eigenlijk niks nieuws tegenwoordig. Maar dat haalt niet weg dat het goede hulpmiddelen zijn om energie mee te besparen. Naast dat het gebruik van een dimmer namelijk de sfeer in een ruimte kan veranderen, verlaagt het ook het verbruik van je lamp. Zet je jouw dimmer op zo’n 75% van normaal, dan gebruikt je lamp ook maar 75% zoveel stroom.

Sensoren gaan nog een stapje verder dan dimmers. Deze zorgen er namelijk voor dat de aangesloten lamp enkel onder bepaalde omstandigheden aan en uit gaat. Dat kan een bepaalde hoeveelheid daglicht zijn, waardoor de lamp aan gaat als het begint te schemeren of nacht is, of wanneer er beweging plaatsvindt voor de sensor. Zo gaat je lamp alleen aan als je hem nodig hebt, om vervolgens ook weer automatisch uit te gaan.

Besparen met smart lampen

Smart lampen kun je zien als de overtreffende trap van dimmers en sensoren. Door een smart lamp te gebruiken kun je namelijk de functionaliteit van een dimmer aan je lamp toevoegen zonder een dimmer te hebben. Dit gebeurt via een smart app waarmee je smart lampen met Wi-Fi verbonden zijn. Zo kun je ze met elkaar groeperen, de lichtkleuren veranderen en ook tijdschema’s invoeren. Heb je geen smart verlichting? Dan kun je een Slimme Stekker gebruiken om je niet-smart apparaten smart te maken. Net zoals smart verlichting gebruik je Wi-Fi om de stekker via de app te besturen. Het laat je normale led verlichting niet magisch een andere kleur worden, maar je kunt ze wel van een afstand bedienen, tijdschema's instellen en je verbruik checken.

Denk aan je verbruik

De laatste manier om te besparen, is vooral een kwestie van je eigen verbruik in de gaten houden. Laat je lampen onnodig aanstaan, ook aan een dimmer? Laat ze dan gewoon uit staan. Want 0% verbruik is altijd beter dan 20% of 30%.

Ook is het nog steeds zo dat lampen een hoger verbruik hebben zodra je ze aan zet, dan wanneer ze eenmaal even aan staan. Moet je dus snel een ruimte even uit en weer in, kun je het licht beter aan laten staan dan het in een paar seconden uit en opnieuw aan te doen.

Thuis en op de zaak

Natuurlijk is energiebesparing niet alleen thuis aan de orde. Ook op zakelijk vlak is het slim om te besparen. Het vervangen van een hele kantoorvloer aan tl-buizen door UGR<19 led panelen kan al snel de helft van de energierekening van die verdieping afhalen.

Deze UGR<19 led panelen zijn overigens uitermate geschikt voor het creëren van een geconcentreerde werksfeer doordat het nooit te fel licht uitstraalt en diffuus over de werkvloer wordt verdeeld.

Daarnaast is het investeren in goede en besparende verlichting onderdeel van het in aanraking kunnen komen van de EIA-regeling, wat staat voor Energie-Investeringsaftrek. Hiermee beloont de Nederlandse overheid bedrijven die investeren in energiebesparing.

Heb je nog vragen over energiebesparende verlichting? Neem dan gerust contact op met onze Klantenservice.