ALLEEN DEZE WEEK TOT 50% KORTING

Black Friday Banner All Pages
Menu

Hoe kies je de juiste inbouwspots?

7 Nov 2022

Hoe kies je de juiste inbouwspots?

Op zoek naar nieuwe of vervangende LED spots? Dan zijn er een aantal belangrijke dingen om op te letten. Naast dat de looks de ruimte moeten matchen, zijn er ook verschillende eigenschappen van de inbouwspots van belang. Waar moet je op letten en hoe maak je de juiste keuze? Dat lees je in deze blog!

De juiste inbouwspot voor je ruimte

Als je een nieuwe inbouwspot gaat installeren moet je ten eerste rekening houden met de ruimte waar de inbouwspot geplaatst gaat worden. Hierin onderscheiden we de volgende drie categorieën:

  • Droge ruimtes
  • Vochtige ruimtes
  • Natte ruimtes en buitenruimtes

De belangrijkste factor waarin de juiste inbouwspot verschilt voor deze ruimtes, is de IP-waarde. Deze waarde staat voor de waterdichtheid van de inbouwspot en bepaalt of een LED inbouwspot wel of niet in je ruimte mag. IP-waardes bestaan uit de letters IP gevolgd door twee getallen, bijvoorbeeld IP20 of IP44. Het eerste getal, hier de 2 of de 4, staat voor stofdichtheid. Het tweede getal, de 0 en de andere 4, staat voor waterdichtheid. Voor stofdichtheid is de hoogst mogelijke waarde 6 en voor waterdichtheid is dat een 9. Dat betekent dat de lamp met een IP-waarde van IP44 in dit geval water- en stofdichter is dan die van IP20. We leggen per ruimte uit wat de meest geschikte IP-waarde is, zodat je altijd de juiste keuze maakt.

Inbouwspots voor droge ruimte

De eerste categorie is de makkelijkste om de juiste keuze voor te maken. In een doorgaans droge ruimte hoef je geen rekening te houden met vocht en weersomstandigheden, wat betekent dat een IP-waarde niet veel uitmaakt. Een hogere stofdichtheid is altijd praktisch, maar in principe zit je met IP20 inbouwspots goed. Vochtdichtheid zou in deze ruimtes niet uit moeten maken dus je hebt een ruime keuze.

Inbouwspots voor vochtige ruimte

Zodra je te maken krijgt met vochtige ruimtes wordt de IP-waarde wel belangrijk. Wat we verstaan onder vochtige ruimtes, zijn plaatsen waar de lucht vochtig kan worden maar de inbouwspots niet met direct spuitwater in contact komen. Hieronder vallen keukens, badkamers waar je spot niet direct boven een douche komt te hangen, of buitenruimtes zoals een overdekte veranda of tuinhuis. De minimale IP-waarde voor je badkamer inbouwspot is in dat geval een IP44 inbouwspot, maar om zeker te zijn kun je altijd voor IP54 of IP65 gaan.

Inbouwspots voor natte ruimte

De laatste categorie zijn natte ruimtes. Dit zijn plaatsen waar veel vocht in de lucht hangt, zoals boven de douche of in een sauna, en waar de lamp direct met spatwater in contact komt zoals schaars overdekte buitenruimtes. In deze ruimtes is een waterdichte IP54 inbouwspot het minimaal vereiste. Het risico dat je neemt met IP44 kan hier klein lijken maar alsnog erg vervelend uitpakken indien het misgaat. Ook binnen de led spots voor is er een ruime keuze in wat er binnen de ruimte past.

Doel LED inbouwspots

Een andere belangrijke factor in het kiezen van de juiste inbouwspots, is het doel van de inbouwspots. Afhankelijk van waarvoor je ze wilt gebruiken, kan het zijn dat je een specifiek armatuur of bepaald type LED lamp nodig hebt. Ook hier kunnen we in een paar factoren onderscheid maken, namelijk de lichtkleur en stralingshoek van de inbouwspot. Deze factoren bepalen of een inbouwspot meer geschikt is als sfeerverlichting of als accentverlichting.

LED inbouwspots voor sfeerverlichting

Wanneer je inbouwspots wilt plaatsen als sfeerverlichting, dan wil je dat de inbouwspot de ruimte goed en effectief kan verlichten. Hiervoor heb je een brede stralingshoek nodig, wat vaak neerkomt op een van 120°. Dit betekent dat de lamp op 2 meter hoog een oppervlakte van 7m breed dekt wanneer deze recht naar beneden schijnt. Dat is perfect wanneer de inbouwspot de voornaamste bron van licht is in bijvoorbeeld een huiskamer of garage.

LED inbouwspots als accentverlichting

Heb je een inbouwspot voor accentverlichting nodig, dan kom je al snel uit op een spot met een kleine stralingshoek. Hoe kleiner de stralingshoek, hoe geconcentreerder de lichtbundel. Vaak wil je met accentverlichting iets in de spotlight zetten, zoals een boekenkast, schilderij of een specifiek stukje van de ruimte. Een lichtbundel van 45° is daarvoor perfect. Bij deze gradenhoek dekt een straal die recht naar beneden schijnt op 2m hoogte een oppervlakte van 2m breed.

Inbouwspot lichtkleur

Wat ook belangrijk is bij de keuze, is de lichtkleur. De lichtkleur is de voornaamste factor in het bepalen van de sfeer die je lamp neerzet en geeft aan hoe warm of koud het uitgestraalde licht is. Lichtkleur wordt uitgedrukt in Kelvin (K) en reikt van 2000K (Extra warm licht) tot 6500K (wit licht). Hoe lager de K-waarde, hoe warmer het licht en hoe hoger de K-waarde, hoe kouder en witter het licht is.

Voor ruimtes waar je wilt ontspannen gebruik je een warmere lichtkleur, van 2000K tot 3000K. Vaak is hiervan niet het doel om beter te kunnen zien, maar om juist de sfeer te versterken. In een warmere lichtkleur komen de kleuren van meubels en muren voller naar voren. Inbouwspots met een warme lichtkleur zijn wat de huiskamer in een donkere winter zo knus en warm doen voelen.

Heb je licht nodig om beter te kunnen zien en concentreren of om een ruimte met voornamelijk witte meubels te verlichten, dan is wit licht van 4000K tot 6000K het meest geschikt. Hierbij kun je denken aan ruimtes zoals een badkamer of toilet, garage en kantoorruimtes. Dit witte licht helpt tegen vermoeidheid en is ook erg geschikt om te zorgen voor meer energie wanneer de dagen donkerder beginnen te worden.

Kantelbare inbouwspots & dimbare inbouwspots

Twee extra dingen om mee te nemen in het maken van een keuze zijn kantelbare en dimbare led spots. Soms heb je van die gevallen waarbij je niet tot een beslissing kunt komen over de lichtkleur of de stralingshoek van een led lamp. Als je bijvoorbeeld een werkkamer hebt waar je soms ook een warme sfeer wilt hebben in plaats van een wit licht, of wanneer een inbouwspot die recht naar beneden schijnt niet de juiste plek verlicht maar je geen brede stralingshoek wilt.

In deze gevallen kun je gebruik maken van een kantelbare inbouwspot of een dimbare inbouwspot. Zoals de naam al zegt, kun je met kantelbare inbouwspots de lamp kantelen en zo kiezen in welke richting de spot schijnt. En maak je een inbouwspot dimbaar, dan kun je wisselen van lichtkleur. Zo kun je op elk moment de sfeer in de ruimte naar behoeven aanpassen, in plaats van de lamp alleen aan en uit te kunnen zetten. Door een dimmer te installeren kun je elke inbouwspot dimbaar maken. Als je een smart inbouwspot hebt, dan kun je deze zelfs aansluiten aan een smart home system zoals Alexa, Google Assistant of Siri.

Zaagmaat en inbouwdiepte

Het laatste om op te letten is meteen het belangrijkste: de zaagmaat en inbouwdiepte. Als deze niet juist zijn zal je inbouwspot namelijk niet eens in je plafond passen! Daarom leggen we deze twee dingen ook nog even uit.

De rand van een inbouwspot is altijd breder dan het gat waarin deze past. Zo geeft dit de indruk dat het naadloos op het plafond aansluit. De zaagmaat is hoe groot het gat moet zijn om jouw inbouwspot in het plafond te laten passen zodat deze goed blijft zitten. Deze is altijd net wat smaller dan de doorsnede van de inbouwspot. Zo past de inbouwspot met de twee bevestigingsklemmen erdoorheen en hou je vaak een klein beetje speling over.

Dan heb je als laatste nog de inbouwdiepte. Dit is in het kort de hoogte van het inbouwarmatuur. Echter betekent dit niet dat met een inbouwdiepte van 80mm een ruimte van 80mm genoeg is om je inbouwspot te laten passen. Hierbij moet je vaak nog rekening houden met een speling van ongeveer 2mm zodat je zeker weet dat de hele spot er in past.

Om zeker te weten dat je de juiste inbouwdiepte kiest, meet je de ruimte tussen je plafond en verlaagd plafond en tel je daar de dikte van je verlaagde plafond bij op. Dat, plus de 2mm speling, vormt de inbouwdiepte van je inbouwspot.

LED inbouwspots kopen bij Lightexpert.nl

Met al deze opties is de keuze niet kleiner geworden. Hopelijk heb je nu wel een beter idee van wat je wilt of nodig hebt en wat voor opties daarvoor zijn. Wat je ook nodig hebt, het aanbod bij Lightexpert.nl is ontzettend breed en daardoor zit je altijd goed in onze webshop. Check deze zeker even ons assortiment voor je benodigdheden en raadpleeg onze Klantenservice als je nog vragen hebt!